Sök:

Örtmedicin

Bättre hälsa med naturens egen medicin

Örtmedicinens bakgrund

Ända fram till mitten av 1900-talet användes växter som läkemedel i Sverige. Apoteken tillverkade mediciner av pulver, extrakt eller tinkturer från växter och örter. Apotekare och farmaceuter hade en äkta kunskap om växternas egenskaper och vilka verksamma substanser de innehöll.

Inom loppet av några årtionden (60- och 70-talen) försvann dock all denna naturliga framställning av läkemedel på Apoteken. I utbyte tog den syntetiska läkemedelsindustrin över. Den gamla, tusenåriga kunskapen om växternas goda läkande egenskaper ville varken läkare, apotek eller dåvarande Medicinalstyrelsen längre veta av.

Glädjande nog har utvecklingen vänt. Apoteket har åter erkänt naturen som läkemedel och skriver i en av sina broschyrer: “Men människor i alla tider, i alla världsdelar och i alla kulturer har tagit naturen till hjälp för att bli av med krämpor och besvär. Växtriket är ursprunget till hela läkekonsten” (okt. – 99). Naturläkemedel och andra örtbaserade produkter finns nu åter på Apoteken. Och i läkarutbildningen har man börjat föra in kurser i alternativ medicin (Karolinska Institutet, våren 2000).


  1. Ej kommenterad.
Kommentera