Sök:

Örtmedicin

Bättre hälsa med naturens egen medicin

Olika typer av brygder

Användandet av örtmedicin har varit mångsidigt. Man har mosat och gjort salvor, man har gjort gröt att ha under omslag, man har gjort brygder och teer. Några exempel på medicinska brygder är följande:

Infusion – tillreds på samma sätt som te. Man krossar växtdelarna och låter de dra i hett vatten. Efter 10-15 minuter silar man bort delarna och brygden är klar. Vanligast använder man denna metod när man gör medicin av blommor, blad, frön eller frukter.

Dekot – man häller de krossande växtdelarna i vatten och låter blandningen koka i 10-15 minuter sedan silar man bort de växtdelarna som finns kvar. Den här metoden använder man när man gör medicin av växter med hård struktur som bark, rötter, grenar och nötter.

Macerat – tillreds genom att man låter frukter, växter och frön dra i vatten en längre tid. Sedan silas delarna bort och brygden är klar att dricka.

Tinktur – gör man genom att blanda torkade växtdelar i ett alkoholhaltigt lösningsmedel och låta de stå en längre tid. De växtdelar som finns kvar silas bort och sedan är brygden klar.


  1. Ej kommenterad.
Kommentera