Sök:

Örtmedicin

Bättre hälsa med naturens egen medicin

Naturmedel

Naturmedel tillverkas av medicinalväxter och innehåller många sammansatta ämnen och funktioner. Örtmedicinen innefattar, förutom det som vanligen menas med örter, även träd, ormbunkar, havstång eller lavar, såväl hela växter som delar används. Läkemedlen inom fytoterapin kännetecknas av att de innehåller allt som biogenetiskt lagrats i växten, inte bara isolerade eller syntetisk väg framställda kemikalier. Många läkemedel inom skolmedicinen härstammar från växtvärlden, men framställningssättet och även användningssättet skiljer sig för det mesta från fytoterapin.Läkemedelsläran, materia medica, beskriver ämnen som är medicinskt verksamma. Det finns en rad olika verksamma beståndsdelar i växter, uppdelade i olika kategorier. Dels innehåller växterna de mer “matnyttiga” ämnen så som kolhydrater, lipider (fettämnen), proteiner, vitaminer, mineraler och spårämnen.

Örter luktar gott. Det som doftar är växtens eteriska, flyktiga oljor. Den härliga doften som används i matlagningen stimulerar salivkörtlarna och matsmältningsvätskorna; det är en anledning till att de främjar matsmältningen. Örter innehåller mineralsalter som kalium och kalcium, samt ämnen då som stimulerar matsmältningen och blodcirkulationen. Dessutom innehåller örter glycerin, garvsyra och kolhydrater.
Kryddväxter och örter gör det lättare att skära ner på salt, socker och tillsatser, t.ex. glutamat, som ofta finns i födoämnen för att förbättra smaken och stimulera smaklökarna.

Grundsynen inom den biologiska medicinen är att stimulera kroppens självläkande förmåga genom att bygga upp och förstärka det som är friskt. Därför ges det råd om både kost och motion, naturläkemedel och kosttillskott för att förbättra läkningsprocessen. Först om alla dessa insatser inte fungerar sätts de kraftfullare läkemedlen in.


  1. Ej kommenterad.
Kommentera